Frågor & svar

Om ni fick beskriva ert pensionat med endast några ord, hur skulle ni beskriva er verksamhet då?
Mycket utevistelse och aktiviteter, anpassar oss efter hundens behov, kompetens, mjuka metoder, omtanke, trygghet och kärlek.

Vad säger era kunder om verksamheten?
När vi lade ut en undersökning och bad våra kunder att beskriva vår verksamhet med endast ett par ord, så kom följande ord upp bland de flesta som svarade:

  • Trygghet
  • Engagemang
  • Ärlighet och gemytlig samvaro
  • Närhet
  • Omtanke
  • Välmående
  • Kärlek
  • Stimulans och aktiviteter
  • Kunskap och kompetens
  • Harmoni
  • Glädje
  • Frihet
  • Kvalitet istället för kvantitet

Hur ser en vanlig dag ut?
Alla dagar ser lite olika ut. De hundar som bor hos oss har olika behov och vi anpassar dagen utifrån de hundar som bor hos oss för tillfället.
Följande ungefärliga tider brukar vi hålla oss till – men tiderna anpassas efter hundarna och kan variera!

6/6.30-tiden Frukost och morgonrastning (helger: lör + sön ca 8-tiden).
7.00-9.00 Dagishundar anländer.
7.00 Frukostrast för personalen.
Ca 9/9.15-12-tiden Långpromenader/aktivering
9.00-10.00 Öppet för in/utcheckningar av pensionatsgäster. (Helger 10.00-11.00) Endast bokade tider, övrig tid rastar vi!
11.30-12-tiden Ev. lunch för hundarna (gäller de som äter lunch)/godissök i rastgårdar eller på tomten för övriga.
12.15-tiden Lunch för personalen.
13.15 Aktivering/städning/datorarbete eller ev besök vissa dagar (besökstid ca 1 ggr/månad).
15.30 – 16.30 Öppet för in/utcheckningar för pensionatsgäster. (ej lördagar) Endast bokade tider!
16.00-18.00 Öppet för hemgångar dagishundar, de hämtar de själva i boxen (egen avdelning).
17-tiden Kvällsmat för pensionatsgäster samt lek i rastgård (helger: fre + lör ca 17.30-tiden).
17.45-tiden inleds kvällsvila med tuggben (fre + lör något senare)
21.00-23-tiden Nattkiss, tiden beror på vilken tid vi kommer att ta dom kommande morgon. Så att inte natten blir för lång, ca 8-9 timmar brukar natten vara, kortare om vi har yngre individer inbokade. (helger: fre + lör ca 23-tiden).

Vi försöker även att varva övriga hundar under dagen så att alla som kan, får vara ute på tomten i omgångar, tex under våra raster, vid städning osv.

Hur många platser har ni?
Vi har totalt 15 boxar fördelat på 2 avdelningar. Varav 8 i pensionatsavdelningen och 7 i dagisavdelningen.

Hur går det till när jag ska lämna hunden första gången?
Vi går igenom alla papper, därefter tar personalen hunden med sig och lämnar ägaren. Vid lämning följer ägaren aldrig med upp till pensionatet. Detta gör att vi undviker att övriga pensionatsgäster blir oroliga och står och skäller, vilket annars också stressar den kommande hunden.
Dessutom är det mycket bättre för hunden att lämna ägaren än tvärtom.

Vill du se hur det ser ut inne i pensionatet – boka dig på en av våra visningar. Tänk på att vara ute i god tid då vi inte har visning varje vecka. Under högsäsong har vi inga visningar alls, gäller även sommaren.

Måste alla hundar kunna umgås med andra hundar för att vara välkommen till er?
Nej, absolut inte! Alla hundar är välkomna, men vissa rasgrupper kräver vi inskolning för, även andra raser som kräver specialkompetens, se nedan!

Rasgrupper som kräver inskolning:
* Brukshundsraser
* Kamphundsraser
* Vissa herdehundar
* Welsh springer spaniel, ev engelsk springer spaniel, siberian huskey (pga separationsångest inom raserna, ring oss innan bokning!)
* Dalmatiner (pga stress)
* Vissa Molosser/Bergshundar (obs! Vissa tar vi inte ens emot på inskolning, se nedan)

Är din hund väldigt osäker på nya människor, ring eller maila oss, så får vi diskutera och se om vi kan hitta en bra lösning. Även för hundar med stressproblematik eller separationsångest krävs inskolning samt ett träningsprogram.

OBS! Hundar med separationsångest fungerar INTE på hundpensionat, så vet du redan innan inskolning att denna problematik finns, så måste du själv träna detta hemma FÖRST. När träningen kommit en bra bit på väg, kan vi boka inskolning! Fungerar inte ensamheten hemma, så fungerar den absolut INTE här!!!

ALLA hundar som stannar mer än 10 dagar och som kommer för första gången under högsäsong, skall skolas in i god tid innan vistelse!

Följande raser mottages EJ:
* Raserna Dogo Argentino, Boerboel, Kangal, Ovtjarka (alla varianter), Tosa, Fila Brassiliero, Tornjak, Sarplaniac, Kraski Ovcar  samt alla andra raser som är avlade för boskapsvaktande och därmed skall vara reserverade och skarpa mot främlingar och svåra att hantera i nya miljöer. Tjekoslovakisk varghund samt alla raser med inblandad varg.

Min hund är van att ligga i sängen, hur fungerar det att låta den ligga i ett hundhus?
Det fungerar oftast mycket bra! En del hundar är socialare än andra, men de har även sällskap av varandra. Vi har byggt pensionatet öppet för att öka gemenskapskänslan mellan hundarna. Vi är ju självklart även mycket tillsammans med dem.
Sen så brukar hundarna vara väldigt trötta när kvällen kommer. Då har de aktiverats och varit ute mycket. Vi bjuder dessutom på tuggben samt leverpastejfyllda märgben varje kväll, därefter somnar de flesta direkt.

Min hund kan vara lättstressad när jag lämnar bort den. Finns det något jag kan göra för att minska stressen?
Ja, lämna gärna hunden innan du börjar packa tex. Då hinner den inte bygga på stress innan den kommer till oss.

Lämna gärna hunden lite tidigare på dagen så att den inte kommer på eftermiddagen när alla andra hundar är trötta och det börjar bli dags för vila. Gör inte heller för stor sak av att du lämnar den, gör avskedet snabbt.

Har du en hund som är lättstressad rekommenderar vi även att du bokar någon av våra massage-behandlingar. Förutom att lösa rygg och nackproblem, minskar även stressen.
Även spår eller andra aktiviteter är bra för att motverka stress.
För hundar med stressproblematik krävs inskolning för att hjälpa hunden att klara av vistelsen bättre.

Jag har en hund som inte klarar av att vara ensam hemma, men nu börjar vi bli sugna på semester. Hur brukar det fungera?
Vår erfarenhet visar tyvärr att det fungerar dåligt. Även om det finns andra hundar runtomkring, så vill de hundarna att vi skall vara inne hos just dom 24 timmar/dygn, men det fungerar givetvis inte. Vi rekommenderar därför ett eller flera tillfällen med inskolning om man ens skall fundera på en längre vistelse.

Jag har en hund som kan vara väldigt osäker på folk eller som kan kräva specialkompetens, hur fungerar det?
Ring oss så kan vi gemensamt komma fram till om det är en hund som vi kan ta emot eller ej.
För hundar som tex enbart kan hanteras av en person, eller som kräver annan form av specialkompetens, debiteras extra avgift på pensionatsavgiften.

Om din hund kommer till oss för första gången och har någon av nedanstående Problematik, så kräver vi inskolning innan vistelse:
Pristillägg tillkommer beroende på vad hunden kräver/behöver hjälp med (från dubbel taxa och uppåt).
* Hanteringsproblem tex med “bitrisk” (är problemen stora så kommer vi inte att erbjuda vistelse alls)
* Stressproblematik (alla typer av stressproblem)
* Ensamhetsproblematik tex separationsångest
Ring alltid och fråga oss innan du bokar in en sådan hund, annars kan vistelsen/avtalet komma att brytas med omedelbar verkan!

Jag tycker att det är väldigt jobbigt att lämna bort min hund, får jag höra av mig för att höra hur det går?
Självklart! Skicka sms, maila eller ring, inga problem! Vi vill att du ska känna dig trygg med att lämna din hund hos oss och vi vet att man saknar sin lilla älskling när man är ifrån varandra! Vi svarar på telefon och sms fram till ca 15.30 (helger endast sms), därefter svarar vi nästkommande dag. Observera att om man har väldigt mycket frågor, så blir det svårt för oss att svara på allt via sms, ring istället!

Jag har lite dåligt samvete att åka på semester och lämna hunden på pensionat, är det vanligt?
Det är inte ovanligt att ha lite dåligt samvete att man lämnar sin hund på pensionat när man själv åker på semester. Men tänk på att din hund också är på semester! Stora marker att läsa tidningen på, härliga skogspromenader, godissök, ev leka med kompisar, goda märgben, kel och mys mm.

Har du ändå dåligt samvete, passa på att unna hunden lite extra lyx i form av en SPA-behandling! Hundarna brukar älska det, dessutom går väldigt många hundar runt med ryggont, vilket faktiskt är den vanligaste orsaken till problem med tex utfall. Problemet kommer inte att försvinna då det även är ett inlärt beteende, men hunden kommer garanterat att njuta alldeles extra! Läs mer under fliken “friskvård”

Jag har en hund som leker tufft och gärna vill sätta andra hundar på plats. Men jag vill gärna att ni provar att låta den leka med andra hundar för att se hur det fungerar. Går det bra?
Nej, vi vill att alla våra gäster skall trivas. Båda hundarna ska få ut något av leken, därför är vi väldigt försiktiga med vilka hundar som vi släpper ihop.

Jag vill inte att min hund leker med andra hundar, går det bra?
Självklart om det leker på ett trevligt sätt och lämplig kompis finns på plats! När man fyller i vårt inackorderingsavtal är det en av frågorna man får besvara. Vill man inte att hunden umgås med andra, är det bara att svara nej.

Går ni promenader med hundarna varje dag?
Nej, då Marie fick diagnosen MS under hösten 2023, så har vi tyvärr fått minska antalet promenader och spenderar mer tid på vår härliga 4000 kvadrat inhägnade tomt. Vi försöker att gå promenader ett par dagar/vecka.
Undantag från detta är stora, starka hundar som drar mycket i kopplet. Pga att våra ryggar gång på gång “går sönder”, så har vi satt ett krav på att stora hundar MÅSTE kunna gå ordentligt i koppel utan att dra för mycket!!!

Gör ni någon annan aktivitet förutom promenader?
Ja, varje dag får hundarna vara lösa på den 4000 kvadratmeter stora tomten flera gånger. De som fungerar ihop med någon är ute tillsammans. Dessutom får alla hundar söka godis varje dag.
På kvällen blir det tuggben och leverpastejfyllda märgben. Vill din hund ha ytterligare aktiviteter gå in och läs mer om våra övriga tjänster under “friskvård”. OBS! Vi kan endast erbjuda ett begränsat antal aktiviteter/vecka! Så “först till kvarn” gäller!

Har hundarna fri tillgång till egen rastgård?
Ja, när vädret tillåter är luckorna alltid öppna under dagtid. Regnar det mycket brukar vi stänga luckorna så att vi kan torka alla hundar när vi tar in dom. Annars blir det så blött i deras sängar.

Jag har flera hundar, kan de få bo tillsammans?
Ja, vi har byggt boxarna så att det går att öppna upp mellan dom om det behövs.

Är ni godkända av länsstyrelsen?
Ja, självklart är vi det!

Har ni försäkring för verksamheten?
Ja, vi har Svedeas hunddagisförsäkring XL som är speciellt framtagen för denna typ av verksamhet.

Varför har ni fasta lämnings/hämtningstider?
För att vi ska kunna planera arbetet på ett bra sätt för hundarnas bästa har vi fasta tider för lämning och hämtning.
Det håller nere stressen i hundgruppen om det inte kommer hundar utspritt under hela dagen, dessutom kan vi lättare planera personaltätheten utifrån detta. Därför tar vi också extra betalt om man trots allt behöver hämta eller lämna på andra tider under dagen. Då ser vi till att förlänga personalens arbetstider, så att det inte skall påverka hundarnas tid.

Varför kan jag inte lämna på kvällen?
Det är med omtanke om våra pensionatsgäster. En hund som kommer sent på kvällen hinner inte installera sig innan natten och blir ofta orolig. Samma sak händer om en hund skall hem på kvällen. Då blir övriga hundgruppen oroliga och tror att även de skall hem. Därför har vi valt att i största möjliga mån inte ta emot/lämna hem hundar kvällstid.

Jag skulle vilja komma på besök, är det bara att titta förbi?
Nej, precis som på vilken annan arbetsplats som helst har vi många tider att anpassa oss efter varje dag. Vi vill därför att man bokar ett besök så att vi har tid att ta emot er.
För att hålla en låg stressnivå hos de hundar som bor här, brukat vi ha ca 1 tid/månad då vi tar emot besök. Det är då flera hundägare som kommer samtidigt och får en visning av pensionatet.

Vi tar endast emot besök på vardagar.
Du kan lätt se på hemsidan nästa besökstid är inplanerad och glöm inte att boka in dig, då vi har begränsat med parkeringsplatser.

Varför tar ni inte emot besök på kvällar och helger?
Vi har som mest att göra fre-sön och tar därför inte emot besök de dagarna. Våra barn är också hemma på helgen, så de och hundarna som bor här för tillfället, får komma i första hand och får all vår tid.

Vi tar heller inte emot besök på kvällstid då det stressar de hundar som bor här, och under sen em så har vi in/utlämningar och hinner tyvärr inte ta emot besök samtidigt. Vi håller också kurser mån-tors kvällar.
Därför ligger alla våra besökstider tidig em, men vi brukar variera dag för att underlätta så att man kan komma vid något tillfälle.

Finns det något jag kan göra för att veta att jag valt rätt pensionat?
Välj med hjärtat! Det skall kännas bra, tryggt och finnas kunnig personal. Pensionatet skall kunna svara på dina frågor.
Pensionatet skall ha giltigt tillstånd för verksamheten, ansvarsförsäkring samt F-skattesedel. På så sätt är din hund försäkrad om olyckan trots allt skulle vara framme, samt att allt sker på laglig väg.
Du är alltid välkommen på ett besök på någon av våra besökstider, innan du bestämmer dig för att anlita oss! Det går även bra att boka prov-dygn på en vardag, om man vill prova innan. Helger och högsäsong endast i mån av plats.